Nezaket Saygı Güvenlik
Gelişen trafik yoğunluğunda sürücülere uyarı amacıyla Yayalara Yol Ver ibareli yazılar yazılmasına rağmen riayet edilmediği izleniyor. Karşıdan karşıya geçmek için bekleyen, yaşlı, çocuklu aileler, gençler, yol veren olur mu beklentisiyle araçların önlerinden geçişini bekliyor. Sürücüler o kadar meşgul ve önemli işleri var ki, 30 saniyelik zaman kaybına tahammülleri yok. Trafik ışıklarında daha sarı lamba yandığında hemen kornaya basıyorlar.
İlk kez 1989 yılında Batı Berlin duvarlarının kaldırışında Almanya’ya gitmiştim. 10 gün boyunca tek korna sesi duymadım. Meğer çok ağır cezası varmış! En son 33 yıl sonra gittiğimde durum ayni. Değişen bir şey yok. Fakat bizde gelişmeler var. En azından caddelere Önce Yaya yazmaya başladık. Maalesef yeterli olmadığı ortada zira uygulanamıyor. Eğitim şart. Başka türlü çözümü yok.
Sözümüz Sürücülere
Sürücüler, araçlarının dönüş yaptığı caddeden veya karşıdan karşıya geçecek yayalara yol vermek zorundadır. Yasa değil en azından saygı, nezaket gereğidir. Ayni zamanda güvenlik konusudur. Ayrıca, işaretli bir yaya geçidi olmasa dahi, çarpma tehlikesi bulun yayalara yol vermek gereksinir. Aracın hızı arttıkça, olası çarpışmada, çarpışan yayaların yaralanma hatta ölüm riski de artmaktadır.
Güvenlik tavsiyeleri
- Özellikle okulların, alışveriş merkezlerinin yakınında bulunan yayaların yoğun olduğu yerlerde lütfen yavaşlayınız. Otellerin yakınında, lokantalarda, turistik yerlerde içki içen yayalar olması olasılık kapsamındadır.
- Gece ya da kötü havalarda yayaları görmek zorlaşır olduğunu unutmayınız.
- Yayanın sizi gördüğünü, muhtemelen geçmenizi bekleyeceğini varsaymayın.
- Korunmasız, engelli ve yaşlıların karşıya geçmelerinde daha çok zamana gereksinim duyabileceğini unutmayın. Özellikle çocukları görmek zor olabilir. Ayrıca tahmin edilemez, beklenmedik davranışla hareket edebilir.
Trafik İşaretlerine Dikkat
Güvenli hız bölgeleri, belirli hız sınırında seyahat eden sürücülerin olası risklere güvenli şekilde yanıt vermelerini sağlar. Paylaşılan bölge, yayaların, yavaş hareket eden diğer araçların güvenle paylaşabileceği yol ağıdır. Ortak alanda araç kullanırken daima tüm yayalara karşıya geçmeleri için izin verin. 10 km/s hız sınırına uymanız gerekliliğini anımsayın. Yayaların yaklaşan araçları net görebileceği, sürücülerin karşıdan karşıya geçmek üzere bekleyen yayaları görebileceği yaya geçitlerinin yanına herhangi dur işareti konulmamıştır. Bu alanlarda durmak yasaktır, tehlikelidir.
40 km/s riskli alanlar
Bu alanlar araçlar ile yayalar arasında yoğun etkileşimin olduğu bölümler olarak tanımlanabilir.. Alışveriş merkezlerine, otobüs duraklarına, popüler plajlara, pazar yerlerine ve hastane, gibi hizmetlere yakın mesafede olabilirler. Azami hız sınırı her zaman 40 km/s kabul edilmiştir. İlgili trafik önlemleri, sürücüleri daha düşük hız sınırında seyir etmeye yöneltir. Etrafında veya yakınında hareket eden yayaların varlığı konusunda önemle uyarmaya yardımcı olur. Tüm sürücüleri, özellikle yayaların daha güvenli ortam sağlamaya yönelik girişimdir
Son Söz
İnsan hayatı dünyanın en değerli, yerine ikame edilemez değeridir. Hem sürücülerimiz hem de yayalar için geçerlidir. İster sürücü ister yaya olun, kendinizi karşınızdakinin yerine koyunuz. Karşıya geçmesine izin vermediğiniz yaya sizin anneniz ya da çocuğunuz olsa ne yaparsınız? Bunu anımsayınız. Sürücülerimize önce yayalara yol ver anımsatmasını yaparak kazasız seyirler dileklerimizi iletelim.
İrtibat: 0532 312 01 16