Yatırım Süreci
Muğla Marmaris Gönenç Emlak şirketi sektöre ilişkin gayrimenkul geliştirme süreci başlıklı içeriği açıklama yaparak izleyicileri ile paylaştı. Gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle beraber hayatımızın pek çok alanında etkili olmaya devam ediyor. Gayrimenkul sektöründeki önemli konulardan birisi yazımızın konusu gayrimenkul geliştirme başlığında seçilmiştir. Faaliyetler son zamanlarda ciddi derecede artmıştır. Yatırım yapılacak olan arsanın fizibilite çalışmaları yani karar verme süresi boyunca hem fiziksel hem de finansal olarak gerekli araştırmalar yapılarak değerleme yapılır. Olası durumlar incelenir. Projenin tasarımının yapılarak gerekli finansal desteğin sağlanması ile beraber ortaya çıkar. Türkiye’ye bakıldığında özellikle 2000 yılı sonrası gayrimenkul geliştirme, yatırım süreçleri hızla gelişmeye başlamıştır.
İstanbul Birinci Sırada
Ülkemizde arazi konusundaki en dikkat çeken bölgelerden birisi şüphesiz İstanbul’dur. İlk başlarda turizm yatırımlarıyla gelişimini sürdürürken son 10 yılda konut, ofis, alışveriş merkezleri ağırlıklı yatırımlar son hızıyla devam etmektedir. Gayrimenkul geliştirme süreci için bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamaların bazılarına değinelim.
- Raporlama: Yapılacak en iyi yatırım faaliyeti belirlendikten sonra fizibilite çalışmalarına başlanmalıdır. Muhtelif başlıklardan oluşan kapsamlı çalışma ürünüdür.
- Tasarım: Gerekli analizlerin gerçekleştirilmesinin ardından uygun tasarın oluşturularak planlamalar yapılır.
- Bütçe: Analizlerin araştırmaların sonucu oluşacak maliyet, bütçe titizlikle planlanarak yol haritası çizilir.
- Finansman: Yapılacak olan yatırımın finansman kaynağı belirlenerek çalışmalar yapılır.
- İnşaat Genellikle en uzun süreçlerden birisi inşaat aşamasıdır. Bu aşama öncesi ruhsat, gerekli izinler alınarak sorunsuz şekilde devam edilmelidir
- Pazarlama ve Satış Kiralama: En önemli aşamalardan birisi pazarlama ile satış/kiralama aşamasıdır. Bu aşamanın titizlikle yürütülmesi oldukça önemlidir. Yapı durumu, ulaşım gibi önemli konular araştırılmalıdır. Bölgenin nüfusu, demografik yapısı, iklim özellikleri araştırılarak yapılacak geliştirme faaliyetine ona göre karar verilmelidir.
- Strateji Belirlenmesi: Arsanın faaliyetlerini etkileyebilecek faktörler araştırılmalı, buna göre hareket edilmelidir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda yapılacak faaliyetine karar verilerek gerekli fizibilite çalışması yapılmalı raporlar hazırlanmalıdır.
- Projelendirme Araştırma Değerlendirme Aşaması: Yapılacak en iyi yatırım faaliyeti belirlendikten sonra fizibilite çalışmalarına başlanmalıdır. Hazırlanacak olan fizibilite raporunda bu başlıklara yer verilmelidir.
Seçim Aşaması
Arsanın seçiminde yatırım yapılması planlanan taşınmazda dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır. Yapılması planlanan arsanın yer, konumu, sınırları, çevresi, faydalandığı hizmetler, kullanım amaçları sürecin parçalarıdır. Gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle beraber hayatımızın pek çok alanında etkili oluyor. Emlak sektöründeki etkili konulardan birisi gayrimenkul geliştirme süreci faaliyetleri izlendiğinde sonuçları itibarıyla son zamanlarda artmıştır.
Geliştirme Süreci
Yatırım yapılacak olan arsanın fizibilite çalışmaları yani karar verme süresi boyunca hem fiziksel hem de finansal olarak gerekli araştırmalar yapılarak değerleme yapılır, olası durumlar incelenir. Projenin tasarımının yapılarak gerekli finansal desteğin sağlanması ile beraber ortaya çıkar. Türkiye’ye bakıldığında özellikle 2000 yılı sonrası gayrimenkul geliştirme, yatırım süreçleri konusunda hızla gelişmeye başlamıştır. Ülkemizde arazi geliştirme konusundaki bölgelerden birisi şüphesiz İstanbul’dur. İlk başlarda turizm yatırımlarıyla gelişimini sürdürürken son 10 yılda konut, ofis ile alışveriş merkezleri ağırlıklı yatırımlar son hızıyla devam etmektedir. Konunun bazı aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamaların bazılarına değinelim.
Strateji Belirlenmesi
Arsanın geliştirme faaliyetlerini etkileyebilecek faktörler araştırılmalı, buna göre hareket edilmelidir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda yapılacak faaliyetlere karar verilerek gerekli fizibilite çalışması yapılmalı, raporlar hazırlanmalıdır.
İrtibat: 0532 312 01 16