Aşı Nedir?
Konuk yazar olarak katıldığım Marmaris Box için aşı oluyoruz diyerek bu konuda düşüncelerimi ve uygulamada neler yapıldığını paylaşmak istedim. İnsanlığın sağlık alanında uyguladığı en yararlı, önemli buluşlardan birisinin olduğunu belirtelim. Kamu lehine geliştirilen muhtelif sayıda uygulama sayesinde 20. Asrın ikinci yarısı kadar süre aşıyla insan sağlığı için tehdit eden hastalıklar kaybolma noktasındadır. Bağışıklama yüzyılımızda öne çıkmıştır. Hastalık din, dil, renk, milliyet dinlemez. Başarılar insanlık için kazanılmıştır. Teknolojinin geliştiği, bilgiye ulaşmayla paylaşmanın kolaylaştığı günümüz modern tıp dünyasında aşı, bağışıklama yüzyılımıza damga vurmuştur. Konuda Nobel ödülüne layık görülen çalışmalar verilen önemi göstermektedir. Korunarak sağlıklı yaşam için bu nedenle aşı oluyoruz.
Aşının Yolculuğu
Hastalıkların engellenebilmesi düşüncesi bizi eski Yunan’a gidecek eskidir. İnsanların bazı hastalıkları geçirdikten sonra tekrar ayni hastalığa yakalanmadıkları gözlemlenmiş. Farkın anlaşılması hareket eksenidir. Tarihte ilk uygulamalarının Uzakdoğu Çin’de gerçekleştiği bilinir. Nitekim öldürücü Çiçek hastalığına karşı aşının kökeni Çin’e dayanır. Modern tıp aşıyı geliştirmiştir. Çiçek aşısının yolculuk haritasına baktığımızda Çin’den İstanbul’a gerilmesi, ardından İngiliz Elçisi’nin eşi tarafından Batı Avrupa’ya ulaştığını izleriz. Modern anlamda geliştirilerek kitlesel olarak uygulanan ilk Çiçek Aşısı kabul edilir. Geçen yüzyıllarda yüzbinlerce insanın ölümüne, kör olmasına neden olan hastalık verilen mücadeleyle başarı sağlamıştır. 1977 yılına gelindiğinde hastalık ortadan kaldırılmıştır.
Bağışıklık Yanıtı
Vücudumuzu hastalıklara karşı bağışıklık sistemimiz korur. Sistem dost, düşmanı ayırt eder. Yabancı-düşman tanısı durumunda sistem savaşçıları tarafından yok edilir. Aşılama esas olarak vücudumuza dışarıdan verilen maddeye karşı hemen yanıtı verir. Böylece bağışıklık hafızası anlamında bellek geliştirilir. Burada yapılan hastalık nedeni mikroorganizmanın bağışıklık sistemini uyarmasıdır. Vücudumuza belirli şartlarda sistemi uyaracak olan kısım kontrollü biçimde verilir. Uygulamayla bellek geliştirme amacı sağlanır. Mikroorganizma karşılaştığı takdirde sistem bunu tanır, gereğini yapacaktır. Biz hastalığa yakalanmadan vücudumuz, mikroorganizmayla karşılaştığında sistemimiz tanıdığı düşmanı yok eder. Tıp açısından karşılığının bağışıklık yanıtı denilir. Böylece hastalıkla nasıl mücadele edeceğini öğrenen vücudumuz ölüm riski taşıyan hastalıklara karşı korur.
Aşının Rapel Dozları
İzlendiğinde bazı hastalıklarda aşıyla oluşturulan bağışıklık ömür boyu devam eder. Fakat bazı hastalıklarda ise durum farklıdır. Azalan yanıtı arttırmak gerekir. Bu amaçla vücuda belirli aralıklarda immünojen yani Aşının Rapel Dozları verilir. Örneğin grip, benzeri bazı hastalıklarda bu hastalığa sebeb olan mikroorganizma zaman içinde değişikliğe uğrayabilir. Böylesi durumda aşının defalarca yapılması gereklidir. Konunun anlaşılması, aşının etkisini göstermek açısından mümkün olduğunca basit anlatmaya çalıştık. Ancak, konu aslında oldukça karmaşık süreçlerle meydana gelir.
Kovid-19 Çin Aşısı
Salgın hastalığı hakkında her gün televizyon başında istatistikleri dinliyor izliyoruz. İçerikte satırları yazarı Sinovak ilk aşıyı oldu. İkinci aşı da yakında. ( 2 sinovak + Biotech MHRS siteminden e-devlet, T.C. Kimlik numaramızla giriş yaparak randevu alıyoruz. Aile doktorunuz veya hastane gibi seçenekler var. Nerede istediğinizi seçtikten sonra hangi saatleri seçmek size kalıyor. Randevu günü seçtiğim Sağlık Ocağı’nda Aile doktorunuz kontrolü ardından form doldurduktan sonra aşı oluyoruz. Önlem amaçlı 15 dakika bekledikten sonra evin yolunu tutuyoruz. Herhangi ücret talep edilmiyor. Kovid-19 hakkında o denli çok yayın yapıldı ki konuyu uzatmadan noktayı koyalım. Aşı oluyoruz ve maske mesafe temizlik kuralına uymaya devam ediyoruz.. Sağlık dolu günler diliyorum.
İrtibat: 0532 312 01 16