Talep Kiraları Yükseltiyor
Sadece ülkemizde değil dünyada konutlara yönelik artan talep kiraları yükseltiyor ve yaşanan gelişmenin tersine dönme şansı yok gibi görünüyor. Katı sigortacılık protokolü, yığınla haciz, nerede durduğumuzu sürekli hatırlatıyor. Bazıları iyileşmenin süresi konusunda tartışsa da, işlerin iyiye gittiğine itiraz etmek zor. On yılın iyi bölümünde, konut piyasası küçük de olsa iyileştirmeler gerçekleştirdi. Konut sahipleri tarihsel değer artış oranlarından yararlandığından, kayda değer miktarda öz sermaye piyasaya geri döndü. Ekonominin genişlemesi sürdürülebilir işler yarattı. Konut değerlerinin değerlenmesine ayak uyduran kira fiyatları var. Yerel pazarlarda, ülkedeki en sıcak pazarlardan bazılarına rakip, hatta koz gibi kira fiyatlarında ani artışlar görülüyor. Ülkemize gelince emlak sektöründe yapısal sorunlar nedeniyle arz talep dengesinde sürekli kararsızlık var. Satılık konut fiyatları artışı kiralama fiyat etiketlerine yansıyor.
Artan Talep
Geleneksel olarak, ana kent alanları yüksek kiralarla ilişkilendirilmiştir. Artan talep, döküm eksikliği bunu yapma eğiliminde olacaktır. Kira fiyatlarının katlanarak arttığını gördü. Ekonomik koşullar nihayet yeni işlerin hane halklarının oluşumunu destekleyebilir. Ev sahibi olma oranı aşağı doğru sarmalını sürdürürken, kiralık mülkler artan talep nedeniyle sorun haline geliyor. Küçük şehirlerde bile kiralama fiyatlarında sıçrama görüyor.
Durgunluk Sonrası Piyasa
Evlerin neredeyse durgunluk öncesi seviyelerine geri dönmesi izlendi. Pek çoğu kiralama piyasasının durgunluktan beri en güçlü göstergelerinden birine sahip olduğu gerçeğini gözden kaçırdı. Yıllık Kiralar artış yaşıyor. Ayrıca, doluluk zirveye ulaştı. Zira konutlara duyulan ihtiyaçlar kiraları yükseltiyor. Yüksek oranlar karşısında, giderek fazla insan kiralamaya akın ediyor. Durgunluk milyonlarca Amerikalının zihninde hâlâ tazeyken, mülk sahibi olmak hem çok pahalı hem de riske girmeye değmez. Gerçeği söylemek gerekirse, çoğunluğunun seçeneği zorunlu kiralamadır.
Fiyatlar Dalgalanıyor
Şehirlerden yüksek oranlarla ihtiyaç olsa da, yıllık artışları sergilediler. Kira gereksinim hacminin genişlemesiyle fiyatlarının yıl boyunca arttığını görüldü. Oran sadece ulusal ortalamanın iki katı olmakla kalmadı, aynı zamanda çok yıllık güç merkezlerini de aştı. Kiralık değerleme, son birkaç yılda kayda değer yavaşlama olmadan ilerleyen yük treni oldu. Son yıllarda kiralar, ücretlerin kabaca iki katı hızla arttı. Neden büyük ölçüde sorunlu olduğunu anlamak için ekonomist olmanıza gerek yok.
Talep Kiraları Yükseltiyor
Son zamanlarda kiralık birimlere olan talebin arkasındaki itici güç gibi çeşitli faktörler hizmet ediyor. Özellikle, hane oluşumu talebi önemli ölçüde artırdı. Genç Amerikalılar büyüdükleri evleri terk ederken, aynı zamanda kiralık sığınak arıyorlar. Evlere peşinat ödemek, katı ipotek taahhütlerini karşılamak, genç nüfus için çok fazla. Kiralamak gerçekten sahip oldukları tek seçenek. Kiralık birimlere olan ihtiyaç artık yalnızca küçük pazarlarda büyümektedir.
Pazar Büyüyor
Bazı yerel pazarlar, apartman döngüsü sırasında bazı pazarlardan nispeten daha az arz gördüğünü söylemek mümkün. Yüksek doluluk oranları, istikrarlı istihdam artışı, sınırlı miktarda yeni arzla birleşirse gelişme hızlanır. Bu durum mülk sahiplerine kiraları yükseltmeye devam etmek için fiyatlandırma gücü verilir. Kiralık birimler işgal edildiği sürede artış gördü. Yine, kiralar hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kiralar tasarrufları tüketirken, günümüzün peşinatlarının yüksek ihtiyaçlarını karşılamak çok zor. Eşit derecede önemli olan, belirgin döküm eksikliğidir. Konut açığı, ilk kez alıcıların, karşılayabilseler de yapmasalar da pazara aktif katılmalarını engellemeye devam ediyor diyebiliriz.
İrtibat: 0532 312 01 16