Günübirlik Tatil Fırsatı
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Muğla’nın Bodrum Acı Ot Festivali bölge insanı tarafından geçmiş yıllara göre oldukça büyük ilgi gördü. Üstelik davet edilen yerel ve ünlü sanatçılar festivale katıldı. Yöresel otlarla yemekler yapıldı. Festivalde renkli görüntüler izlendi. Biz de fırsatı değerlendirerek Marmaris’ten Bodrum’a bu etkinlik için Koral Travel ile gittik. Açıklamak gerekirse, Bodrum Belediyesi, Bodrum Kaymakamlığı, Orta Kent-Yahşi Yalısını Geliştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) organizasyonu ile Festival düzenlendi. Özellikle Acı Ot Festivali el emeğiyle hazırlanan ürünleri yöresel lezzetlerle stantlarda sergiledi. Organizasyon Orta Kent, Köy İçi Mevki olarak anılan yerde düzenlendi. Örneğin şeflerin yaptığı yemekleri dikkatle izledik. Ayni zamanda yerel sanatçılar, festivale katılanlar halk oyunları oynadı.
Ot Festival Şenliği
Yoğun kalabalığın olduğu festivalde yöresel Tilkişen, Ebegümeci, Cipes, Kenger gibi muhtelif ot çeşitlerini stantlarda gördük. Üstelik bu otlardan yapılan yemekleri, börekleri, tatlıları misafirler tattılar. Ayni zamanda katılımcı esnaf el emeği muhtelif ürünleri konuklara sergiledi. Açıkçası beşincisi yapılan festivale kalabalık katılım oldu. Üstelik ticari açıdan gelenler yüksek tempolu alışveriş yaparak yöresel ürünlerden satın aldı. Havaların güzel olması nedeniyle festivale katılım fazla oldu. Örneğin katılımcılar yaklaşık 200 adet üzerinde stantla hizmet verdi. Esnafın hayatından memnun olduğunu izledik. Başarılı etkinlik sayesinde Bodrum ve Alaçatı arasında ciddi rekabet yaşanıyor. Marmaris yaz etkinlikleri ise yakınta başlıyor.
Acı Ot
Bu sağlık deposu için biraz üzerinde duralım. Esasında Giritliler Asfaraja derler. Yörede ise halk bu doğal bitkiyi Tilkişen olarak adlandırır. Soyu Papatyagiller familyasından gelen Millefolium’dur. Bin Bir Delik Otu, Yabani Kuşkonmaz, Sarmaşık isimleriyle tanınır. Kısacası Ege Bölgesinde Şubat-Nisan aylarında Tilkişen yetişir. Değişik lezzete sahiptir. Pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır. Acı Ot özellikle kansere karşı güçlüdür. Yöre halkı uç kısımlarını yumurtayla birlikte kavurarak tüketir. Marmaris Beldibi Pazarında sabah erken saatlerde almanız mümkündür. Çünkü toplanması kolay değildir. Bir demeti, büyüklüğüne göre 80-100-TL fiyatla satılan doğal şifa deposuna ilgi büyüktü.
Karnaval
Genellikle insanlar her iki kavramı birbirine karıştırır. Karnavalın Hıristiyanlara ait olması aradaki farktır. Bu etkinlikler Hıristiyan inançlarına göre önemli perhiz dönemlerinden önce gerçekleşir. Karnaval renkli eğlencelerdir. Festival ise topluluğun belirli günlerde gerçekleştirdiği kutlamalar eğlencelerdir. Karnavallarda detaylı kostüm, maske kullanılmasının anlamı vardır. Böylece günlük yaşamlarında insanların sosyal birlik duygusu hissetmelerini sağlaması mümkün olur. Paskalya Yortusundan önce 40 gün süreyle kırmızı et yememe orucu arifesinde yapılan gelenektir. Dünyada 250 ülkede muhtelif karnavallar görülmektedir.Bu etkinlikler
Festival
Festival, genel anlamıyla yerel bir topluluğun belirlediği ve geleneksel kabul edilen günlerde veya tarihlerde yörenin imgesi hâline gelmiş etkinliklerin kutlanmasıdır. Esasen festival kelimesinin Latince Festa kelimesinden geldiği bilinmektedir. TDK bu kelimenin dilimize Fransızcadan geldiğini belirtir. İlk festival 1200’lü yılların başında yapılmıştır. Müzik, Gastronomi, Kültür ve Sanat, Spor ile Yerel Festivaller gibi çeşitleri vardır. Böylesi etkinlikler dileriz yaygınlaşır. Zira değerlerimizin, geleneklerimizin korunması, beraber yaşamanın, paylaşmanın güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
Medya İrtibat: 0532 312 01 16