Emlak Konut
Turizm cenneti Muğla Marmaris 28 yıl boyunca yabancıların emlak edinmesi konusu gayrimenkul piyasasında benimsenerek ilgi gördü. Özellikle emekliler yoğun olarak yerleştiler. İngiliz, Alman, Ruslar konut almaya devam ediyor. Konut fiyatları döviz karşısında yabancılara uygun geldiğinden tercihler beldemize oldu. Bugün özellikle sahile yakın, yerel gayrimenkul pazarı için sunulan yeni konutlar hala alıcı bulmaktadır. Ayrıca; konut Kredisi temin etmek de mümkün olduğundan Marmaris satılık konut alımında avantaj sağlanmıştır. Çıkarılan yasalarla işlemler kolaylaşmış, yabancıların emlak edinmesi durumunda vatandaşlık verilmesi talebi yükseltmiştir. Aylarca bekleme süresi yaşanılan işlemler bir günde tamamlanabilir olmuştur.
Kurallar
Yabancı aile ülkemize geldiğinde, buraya yerleşmek istediğinde, hemen taşınmaz edinip edinemeyeceğini araştırmaya başlar. Aynı şekilde Türkiye vatandaşları da başka bir ülkeye yerleştiklerinde benzer biçimde nasıl işlem yapabileceklerini merak eder. Devlet sınırları içerisindeki gayrimenkullerin başla ülke vatandaşları tarafından satın alınması, o devletin kanunlarına bağlıdır. Gayrimenkul alım satımı uluslararası hukuk çerçevesinde belirlenmiş, karar o ülkeye bırakılmıştır. Peki, yabancı pasaport sahipleri Türkiye toprakları üzerinde taşınmaz alabilirler mi? Yabancıların bu konuda ne gibi hakları bulunuyor?
Karşılık Esası
Yabancıların emlak edinmesi yasalarımızda belirli sınırlamalar içerisinde belirtilmiştir. Yani, kanunların belirlediği sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla hareket edebilirler. Anayasanın temel hak, hürriyetler konusuyla ilgili olan 16.maddesinde, tapu kanununun 35.maddesine göre karşılıklı olmak şartıyla Türkiye’de taşınmaz satın alabilirler. Mütekabiliyet esastır. Bu ne anlama geliyor? Karşılıklı işlem şartıdır. Yani yabancıların ülkemizde taşınmaz edinebilmeleri amacıyla tanınan kanuni hakkın aynısının yabancının ülkesinde de görülmesi gerekiyor. Örneğin İngiliz vatandaşının ülkemizde daire alabilmesi şartı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına da, İngiltere’de daire alabilmesi olanağını doğuruyor.
Yabancılara Mülk Edinme Sınırlamaları Nelerdir?
Yabancılar, Türkiye topraklarında askeri bölgelerde mülk alamazlar. Yabancıların güvenlik bölgesi ilan edilmiş yerlerde gayrimenkul satın alması yasaktır. Yabancılar (gerçek kişiler), köy kanunu uyarınca, köylük yerlerde mülk edinemezler. Köylük yerde miras yoluyla kalan mülkler konusunda sahip olma hakları vardır.
Tapu kanununun 36. Maddesine göre köye bağlı olmasa dahi müstakil çiftlikler, araziler için 30 hektardan az olma koşulu aranır. Yabancılar bu gibi yerler için mülk edinmek isterlerse, eğer 30 hektardan büyükse hükümetten izin almak zorundadır. Yine kanuni miras yoluyla kalan mülkler konusunda yabancılar mülk sahip olma hakkına sahiptir.
Bir başka konu da yabancı statüsünde olan mültecilerdir. Mültecilerin Türkiye toprakların 3 yıl süreyle ikamet etmesi durumunda, otomatikman karşılıklı işlem şartı düşmüş olur. 3 yıl geçtikten sonra mülteci durumda olan yabancılar Türkiye toprakları üzerinde askeri bölge, güvenlik bölgesi ya da yasak bölgeler dışında taşınmaz edinme hakkına sahiptir.
Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi
Şirketimiz 1994 yılından beri gayrimenkul sektörüne hizmet vermektedir. Firmamızın resmi sitesi gonencemlak.com.tr Türkçe, İngilizce olarak yayındadır. Marmaris Bülteni, arşiv bölümü kaynak niteliğinde raporlar sunmaktadır. Firma yazım ekibi tarafından makaleler yayına verilir. Ücretsiz Marmarisbox ücretsiz üyeliğinden yararlanmanız önerilir. Marmarisbox Bülteni Muğla Marmaris Emlak piyasası yabancılara satılık daire, konut gayrimenkul satın almaları hakkında bilgi veriyor. Özellikle Blog sayfamızda, gündeme alınmasını istediğiniz konularda, tartışma, yorum, katkılarınızla desteğiniz beklentimizdir. Yerel emlak piyasası hakkında sorularınızı bize ulaşın sayfamızdan iletebilirsiniz.
İrtibat: 0532 312 0116